Barnfilmen Oskars Amerika tävlade på filmfestivalen i Berlin


I onsdags hade den norska barnfilmen Oskars Amerika världspremiär på den internationella filmfestivalen i Berlin, där den också tävlar i kategorin Generation Kplus. Emma Karlsson, produktionskoordinator från Filmpool Nord, var där.
– Den togs emot jättebra och det kändes som att publiken uppskattade den, säger hon.

 

Oskars Amerika handar om Oskar, vars mamma en dag berättar för honom att hon ska åka till Amerika på en jobbintervju. Men egentligen ska hon på rehabilitering för sitt alkoholmissbruk. Oskar får bo hos sin morfar på Andöya i Nordnorge över sommaren. Där lär han känna Levi, en ensling som har en liten vit ponny som han älskar över allt annat. Men Levi har även en roddbåt som hans farfar en gång för länge sedan rott över till Amerika med. Då får Oskar en idé. Han och Levi – och hästen – ska ro över till Amerika för att träffa Oskars mamma.
Emma beskriver filmen som en berättelse om vänskap och om kärleken till sin familj.
I onsdags hade filmen världspremiär på filmfestivalen.
– Det var en fullsatt visning. Salongen tog 800 platser ungefär och det var fullt, säger Emma.
Filmen tävlar även i kategorin Generation Kplus, för den yngre publiken, och på lördag den 18 februari offentliggörs resultatet.

 

Om du får gissa, hur tror du att det går?
– Jag tror att det skulle kunna gå bra. Sedan har jag inte sett de andra filmerna som tävlar i den här klassen, men den togs emot jättebra och det kändes som att publiken uppskattade den. Alla samproducenter som var där var helt lyriska efter visningen. Men det är svårt att sia om någonting när du inte har sett motståndarna, säger Emma.
När denna intervju görs, är Emma på Berlins flygplats Tegel, på väg tillbaka till Sverige och Luleå.

 

Vad har du med dig för intryck från festivalen i stort?
– Det har varit en fantastisk festival. Jag kom hit i måndags och var direkt på ett Cine Regio-möte. Om man ska hinna få ett ordentligt grepp om det här skulle man behöva vara här i en vecka. Jag har egentligen bara haft två dagar, varav en dag var Oskars Amerika-dagen, säger Emma och berättar att filmfestivalen dragit mycket folk under de dagar hon varit där.
– Det är en otroligt stor publik. Det är fantastiskt, vilket arrangemang det är.

 

Fakta/Oskars Amerika
Filmen har regisserats av Torfinn Iversen och producerats av norska Originalfilm i Tromsö. Filmpool Nord har varit med som en av filmens samproducenter tillsammans med bland annat svenska BOB Film.
Till största delen har filmen spelats in på Andöya i Nordnorge men även på FilmCamp i Målselv.

Bookmark and Share
Tillbaka till nyhetsarkiv