Farliga ryska kvinnor

Valentina Svensson, professionell regissör, har nyligen avslutat arbetet med dokumentärfilmen ”Farliga ryska kvinnor”
– Äntligen hände ett mirakel, i juni har jag avslutat arbetet med filmen ”Farliga ryska kvinnor. Tack gode Gud. Jag har gjort en hel del kopior på både svenska och engelska, och satt DVD-skivorna på hyllan under bokstaven F i arkivet för Filmpool Nord.

 

Hur lång tid tog det att göra filmen?
– Arbetet har tagit mer än ett år, eftersom arbetet påverkades av andra projekt, resor och personlig händelser.  Att skapa film är som att föda ett barn med smärta. När filmen är klar tillhör den inte mig längre, som när barn växer upp och flyttar.

 

Var kan vi se filmen?
– Denna film kommer först att visas på den internationella filmfestivalen i Murmansk, sedan kommer den att visas i Norge och Sverige. Sedan får vi se var den tar vägen.

 

Speglar filmen en verklig bild av livet?
– Filmen ganska personlig, jag är själv inblandad i den och delar med mig av erfarenhet som jag har fått under åren med att leva i ett främmande land. Jag har bott i Sverige i 15 år och har fortfarande hemlängtan. Jag har flyttat 12 gånger, bytt lägenheter, orter, men fortfarande inte hittat sitt hem. Många ryska kvinnor har funnit ett hem här och lever lyckliga, medan andra lever olyckligt, kämpar för att överleva, men vill inte åka tillbaka. Nostalgi, hemlängtan, var är hemma?

 

Med tiden har begreppet hem för mig ändrats och är fylld med ny mening. Tack gode Gud, jag börjar känna mig hemma här i ett främmande land. För att här finns mitt lilla fosterland – ryska Sverige eller svenska Ryssland med värme, generositet, kärlek och magiska ritualer.

 

Hur kom idén att skapa en sådan film?
– Tanken med filmen är enkel, många i Ryssland tror att vi som bor har bra och rikt liv, så jag bestämde mig för att besöka mina vänner och se om alla har det bra och bekymmersfritt. Det blev ett par porträtt av ryska kvinnor – Katerina Ekström, Natalia Osipova, Svetlana Chajkina och Natella Backman.

 
Hur gick arbetet med filmen, vilka svårigheter, var det lätt att arbeta med den?
– Arbetet med filmen var intressant, de som berättade för mig var nära och kära, varje möte var varmt och uppriktigt. Mina svenska kolleger gillade filmen av kvinnornas uppriktighet, värme och sanning om livet. De har ändrat sin inställning om svenska bilden av ryska kvinnor som en slug och beräknande som använder stackars svenska män. Därför är det med lite ironi filmen heter ”Farliga ryska kvinnor”

 

Vem gav stöd och hjälp?
– Jag tackar alla som hjälpte mig att göra filmen, Filmpool Nord och Tamara Sushko som är en trogen vän och outtröttlig filmare. Tack underbara svenska män som deltog i filmen Anders Ekström, Kurt Pilttu och Kennet Taavo, som med kärlek och förståelse berättade om sina älskade kvinnor. Kennet Taavo stödjer även med sina personliga filmsekvenser sin älskade Natasha.

 

Vad jobbar du med nu och hur ser dina planer för framtiden ut?
– Nu gör jag en film om Svetlana och Kurt med arbetsnamnet ”Dans Yang -Ying” Inspelningen har bara börjat, men resultaten ser lovande ut, tack vare magiska ritualer med Svetlana Chajkina. Detta är en berättelse om relationen mellan två älskande människor med olika livsåskådningar. ”Med älskade man kan uppleva paradiset i ett tält” – ryskt ordspråk, men hur är det i verkliga livet? Låt oss se vad tiden utvisar.

 

Intervju skriven av Katerina Ekström

Bookmark and Share
Tillbaka till nyhetsarkiv