img2   img3

AKTUELLA PRODUKTIONER »

 

RIKTLINJER OCH REGELVERK »

Läs mer om Filmpool Nords produktioner som är igång just nu   Läs mer om hur Filmpool Nord finansierar sina filmer

SÖK I FILMARKIVETPremiären för dokumentären Expedition Sweden fullsatt

 

Som en inledning till Norrbotten media week hade Filmpool Nord nöjet att bjuda på Sverigepremiären av Expedition Sweden! Det var fullsatt i Ebeneser och upphovsmännen fick svara på många intresserade frågor.

Expedition Sweden är en varm och spännande dokumentär som visar vilka äventyr Sverige och Kungsleden kan erbjuda. Premiären skedde i närvaro av regissörerna Jimmy Sundin och Linus Adolfsson måndag 8 februari kl 18.00 i Kulturcentrum Ebeneser i Luleå.

Jimmy är född i Älvsbyn och är en erfaren resenär som har rest världen runt i jakt på det stora äventyret. Nu har han bestämt sig för att göra ett äventyr bara en liten bit från hemmet i Luleå och hans vän Linus, som inte gjort sådana här äventyr förut och Jason från Australien är med på allt.

Regi: Jimmy Sundin och Linus Adolfsson

Produktion: Jimmy Sundin, Bob Film Sweden AB i samproduktion med Filmpool Nord.

Bookmark and Share

Hur gör man för att rädda ett folk? Om Herman Lundborg, chef för rasbiologiska institutet

Manus, regi, berättare: Maja Hagerman
Medregissör, foto, ljud, klippning: Claes Gabrielson
Längd: 59 minuter
Produktion: Världsålder AB/Maja Hagerman i samproduktion med Filmpool Nord och SVT
Medverkande: Jeanette Backman, Gunnar Broberg, Karl-Henrik Gustavson , Dora Isaksson, Stefan Mikaelsson, Curt Persson, Katarina Pirak Sikku, Margareta Huuva Stenberg, Sigrid Sagka Stångberg, Anna Sunna, Edit Sunna, Olov T Svonni, Elsa Teilus

 

Läkaren och professorn Herman Lundborg var ledare för världens första statliga rasbiologiska institut 1922 – 35. I brett upplagda rasundersökningar skulle han ta reda på var i landet det svenska folket var rasmässigt som renast, och i vilka trakter befolkningen var uppblandad med andra som enligt rasläran var främlingar, som exempelvis finnar och samer. Uppdraget må ha varit att ”rädda svenska folket”, men egentligen hade han själv ett livslångt engagemang för en alldeles speciell sak: samerna. Man skulle kunna säga att han var besatt av rasblandning och av sitt stora vetenskapliga projekt i Lappmarken – att kartlägga samernas undergång. I denna gärning gömmer sig en paradox: Under sina resor dras Lundborg till en kvinna med finsk bakgrund och, som han tycker,  även har samiska drag. Han får barn med henne. På Gamla kyrkogården i Uppsala, i Herman Lundborgs ståtliga familjegrav, vilar de alla tillsammans: Herman, barnet och kvinnan han mötte i Norrbotten liksom hustrun och de barn han hade i Uppsala.

 

I filmen medverkar flera personer som idag söker efter den svenska rasbiologins historia  – och några som själva minns den.  Vi möter exempelvis konstnärinnan Katarina Pirak Sikku i Jokkmokk och Anna Sunna som tillsammans med sin faster Edit söker efter spår.

Bookmark and Share

Homesick

Regi: Alexandra Lind
Längd: 57 minuter
Produktionsbolag: Dropping Frames Sweden

 

 

Berättelsen om den legendariske längdskidåkaren Eero Mäntyranta. I jakten på sina rötter återvänder Viktor Fors Mäntyranta till sin morfar Eero i Lankojärvi.

 

Eero var en gång en stor skönhet, olympisk hjälte och finsk nationalikon. Nu är han en envis gammal man med krokiga fingrar, som bor med sina renar i Finlands djupa mörka skogar. Hans barnbarn Viktor, som är en hjärtekrossad, förvirrad musiker, lämnar Göteborg för att försöka hitta svar på sina frågor genom hans morfars historier och livsval. Det här är en berättelse om att längta hem, trots att man kanske inte längre vet vad hem är. Om att längta efter att något ska vara på riktigt. Att hitta mening och substans i ett modernt liv, som ibland känns meningslöst.

Bookmark and Share

Jag stannar tiden

 

Regi och manus: Gunilla Bresky
Längd: 82 minuter

 

I dokumentären möter vi krigsfotografen Vladislav Mikoshas unika vittnesmål från andra världskriget. Vladislav skildrade inte bara försvarskampen mot tyskarna. Han reste också mitt under andra världskriget till London och USA. I Hollywood blev han välkomnad som en hjälte när han visade sina filmer från fronten. Han mötte Ingrid Bergman och Gary Cooper och dansade en hel natt med Hedy Lamarr, en av dåtidens största stjärnor. Han blev även hembjuden till Charlie Chaplin för en privat filmvisning. I dokumentären varvas Mikoshas filmer, fotografier med hans poetiska dagböcker. Som Vladislav Mikoshas svenska röst hör vi Jonas Karlsson. Filmmusiken är komponerad av Johan Ramström och framförs av Norrbottens­musikens ensemble Norrbotten NEO.

 

I mars 2014 fick den Tempo Documentary Award för ”bästa svenska dokumentär”. När den visades vid filmfestivalen i Tromsö i januari gav Nordnorges största dagstidning Nordlys den högsta betyg – 6 av 6 – och skrev:

”Briljant om okänd filmsoldat. Gunilla Bresky är en historieberättare i världsklass. Jag stannar tiden är en av de allra bästa och vackraste dokumentärfilmer jag kan minnas att jag sett.”

 

 

Jag stannar tiden är producerad av Jan Blomgren för Bob Film Sweden AB i samproduktion med Filmpool Nord AB, Sirel Peensaar; Sveriges Television AB; Röda Läppar: Jabfilm och Lavr Studio samt med stöd från Nordnorsk Filmsenter och Svenska Filminstitutet, Cecilia Lidin.

Bookmark and Share