Luleåkonstnär utforskar isvaken

Breath III, Dan LestanderDan Lestander har under ett antal år arbetat med konstnärliga projekt med isvaken som gemensam nämnare. Nu har hans fotografiska verk ”Breath I, II, III” och videon ”I´m Watching” antagits till Liljevalchs Vårsalong 2011.

 

Varför arbetar du just med isvaken, Dan?
   – Jag gillar isen, åker mycket skridskor. Isen är mellan himmel och hav – isvaken blir som en öppning, ett fönster. Man kan förflytta sig mellan olika element. Isen hör till den miljön jag lever i. Is är ett element som är samtidigt hinder och tillgång. När isen är en del av verket känner jag att mina rötter är delaktiga i verket.

 
   Ifjol var Lestanders tidigare videoverk ”Dreams and Wishes” med på Liljevalchs Vårsalong 2010. Nu ingår videon i Art:Screens samling av svensk konstvideo som visas på Beaconsfield, Canteen Gallery i London;  Rotterdam International Film Festival samt på  Athens Video Art Festival under våren 2011. Videon ”Dreams and Wishes” ingår även i visningsprogrammet Cologne OFF, som är en turnerande festival i och utanför Europa under 2011. Vad betyder det här för dig?

 
   – Det känns roligt. En uppskattning för det man gör. Det är viktigt att andra människor ser vad man gör – det kan uppstå spännande möten. Konst handlar om kommunikation. Mina verk sätter igång processer hos andra människor. Det är stimulerande även för mig.

 

 

Liljevalchs Vårsalong 2011 pågår till 28 mars. För mer information se hemsidas
http://www.liljevalchs.se/varsalongen-2011/varsalongen-2011

 

 

text: Katja Härkönen

 Breath 3, Dan Lestander    Dreams and Wishes, Dan Lestander            
 Dan Lestanders ”Breath III”    Dan Lestanders ”Dreams and Wishes”            
                 
                 
           

 

 

 I am Watching, Dan Lestander                
 Dan Lestanders ”I’m watching you”                
                 
                 
           
Bookmark and Share
Tillbaka till nyhetsarkiv