Filmpool Nord logo
filmpoolnord

VD har ordet

NORRBOTTEN, APRIL 2018

  • Lotta Lennartsdotter bor i Svartlå, Bodens kommun. Just nu visas hennes kortfilm ”Badväder” på Folkets Bios biografer över hela landet. Förra veckan var Lotta engagerad av Piteåföretaget Massa Media för att regissera barn-tv på romani chib för SVT. Lotta är en flitig aktör visavi Filmpool Nord, som frilansande mediepedagog och barnfilmsregissör.
  • Norrbottens Museum inviger den nya utställningen Födelse, en kulturhistorisk utställning om Norrbotten. Satsningen inkluderar visningar av titlar ur Filmpool Nords filmbibliotek; korta filmer som vi samproducerat under åren.
  • Ung Scen Norr vid Norrbottensteatern turnerar den här våren med föreställningen ”Tio över ett”, baserad på Ann-Helén Lestadius Augustprisbelönade ungdomsroman. Skolklasser som sett föreställningen erbjuds efterföljande workshops, i samarbete med Filmpool Nord.
  • Norrbottningarna Jon Blåhed och Jimmy Sundin befinner sig i USA för ännu en festivalvisning av dokumentärfilmen om Maj Doris Rimpi boende i byn Parenjarka, Jokkmokks kommun. Köpenhamn, Stockholm och Nya Zeeland är redan avklarat. Dokumentären är producerad av Massa Media, Piteå i samproduktion med SVT, Filmpool Nord och Samiska Filminstitutet i Kautokeino.
  • Produktionsbolaget FLX påbörjar block 2 av inspelningen ”Andra åket” i Björkliden, Kiruna – en komediserie för SVT som sänds på tv i höst. Filmpool Nord samproducerar.
  • Pitebon Fariba Haridaris dokumentärfilm ”Den långa väntan” har Norrbottenspremiär på Kaleido i Piteå. Filmprojektet har genomförts med stöd av integrationsmedel från Region Norrbotten och handledning från Filmpool Nords konsulent.
  • På Romernas Nationaldag den 8 april sände SVT långfilmen ”Sophelikoptern” regisserad av Jonas Selberg-Augustsén, med guldbaggebelönad originalmusik av LTU-professorn Jan Sandström. Inspelningen har till stora delar ägt rum i Bodentrakten, självfallet delfinansierad av Filmpool Nord. Filmen är producerad av Bob Film, Andreas Emanuelsson som våren -18 flyttar med familj från Stockholm till Norrbotten.

Se där! – ett nedslag i det norrbottniska filmlivet en vecka i april. Och så här fortsätter det, även med en ny vd i bolaget. Med denna ögonblicksbild och dessa rader vill jag tacka för gott samarbete!

/Susann Jonsson